SEMINARI (2015)

Seminari internacional

Men in Movement:
Trans/formant les Masculinitats en la Política, la Cura i els Mitjans

(18) 19-20 novembre 2015
Espai Francesca Bonnemaison, Barcelona

Organitzen: UOC, Homes Igualitaris (AHIGE)
Col·laboren: La Caixa (Internationalization at Home), IN3, Estudis d’Arts i Humanitats (UOC), Diputació de Barcelona, Homes Igualitaris (AHIGE) ‘ Gentic (IN3)

 

Concepte

Els Estudis de les Masculinitats van sorgir en els anys 70, però s’han generalitzat en els últims 20 anys, després de la célebre publicació de Connell ‘Masculinities’ i la seva teorització de la masculinitat hegemònica. No obstant això, encara són escassos dins de les ciències socials i en els estudis de gènere, en particular, que han buscat sobretot explicar i fer front a l’absència de les dones dels cànons i desvetllar les relacions de poder intrínseques a les relacions de gènere.

En conseqüència, la tendència principal en la investigació de les masculinitats ha estat interrogar les pràctiques dels homes des d’una perspectiva crítica i deconstruir els discursos i els models dominants en els significats i les practiques de gènere. En alguns casos, l’anàlisi i el desemmascarament de les masculinitats “tradicionals” ha estat un procés paral·lel al “descobriment” de les anomenades “noves masculinitats”.

Ara és el moment de trobar paradigmes exploratoris i d’explicació que no siguin oposicionals (vell versus nou) i d’afegir a la crítica del poder l’estudi dels models emergents de masculinitats mitjançant una dinàmica de qüestionament de les practiques, experiències, discursos i realitats del homes. Això és particularment necessari en contextos de crisi, com els que vivim, que poden ser vistos com una oportunitat per desafiar suposicions, normes, rols i estereotips de gènere. Creiem que un enfocament dinàmic de les masculinitats supera la creència en el progrés teleològic en els canvis de les masculinitats i pot servir-nos per entendre les pràctiques masculines com negociacions dinàmiques (‘in movement’) i complexes. Aquest enfocament ens ajudarà a comprendre millor les relacions de gènere i els processos de canvi social.

Objectius

Aquest Seminari té com a objectiu interrogar el coneixement actual en el camp de les masculinitats i, a tal fi, reuneix a investigadors d’avantguarda de diferents orígens i tradicions acadèmiques. Volem establir una conversa i construir xarxes estables de discussió sobre les masculinitats des d’una perspectiva crítica. El títol d’aquesta proposta “Homes en Moviment” expressa la nostra intenció d’aplegar el pensament crític sobre les masculinitats considerades aquí com processos socials complexos, dinàmics, interseccionals i flexibles.

Aquest Seminari Internacional reflexionarà sobre els canvis en les pràctiques quotidianes dels homes i sobre com circulen i es reinventen les tradicions i les imatges de les masculinitats amb una estructura centrada en els àmbits de les polítiques de gènere, l’atenció i les representacions.

El Seminari combina la participació d’investigadors i professionals amb seu a Barcelona, ​​amb la participació d’investigadors i professionals del sud i nord d’Europa.

Estructura

El Seminari reunirà a especialistes en el camp de les masculinitats de diferents àmbits i contextos (universitat, activisme i la formulació de polítiques). S’estructura en tres sessions dedicades als temes més candents en relació amb les masculinitats. El primer bloc està dedicat a l’analisi dels Homes i polítiques de gènere. Participen experts en la política i l’activisme per a la igualtat de gènere; el segon bloc, Homes i representacions reuneix experts en la representació cultural de les masculinitats (literatura, cultura digital, periodisme). El tercer bloc, Homes i cura aplega experts en paternitat i treball domèstic.

El Seminari ofereix tres conferències. La primera conferència associada al Seminari, “Del metrosexual al spornosexual” és a càrrec del periodista britànic Mark Simpson, creador d’aquests temes tan popularitzats. Claire Duncanson (University of Edinburgh) i Jeff Hearn (Orebro University) imparteixen les conferències d’apertura i clausura.

Totes les activitats són gratuïtes i compten amb servei de traducció simultània. Si us plau demaneu-la en fer la vostra inscripció aquí: INSCRIPCIÓ (Utilitzeu si us plau el navegador Firefox, Chrome o Explorer).

 

Comité organitzador:
Begonya Enguix (Estudis d’Arts i Humanitats/UOC- Mediaccions/IN3)
Paco Abril (Homes Igualitaris (AHIGE), UdG, UOC)
Krizia Nardini (UOC- Mediaccions/IN3)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s